Spring naar inhoud

Fietsen is gezond.

Zo goed is dagelijks fietsen voor u: 5 belangrijke voordelen

“Wie döt mij wat, wie döt mij wat, wie döt mij wat vandage. ‘k Heb de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen.” De Drentse tekst van de Skik-klassieker Op Fietse spreekt voor zich. Als u zo vaak mogelijk minstens 20 minuten op de fiets zit, is dat bevorderlijk voor uw gezondheid. U kunt ter ontspanning, maar ook voor praktische zaken op de fiets springen. Dat is goed voor het milieu, maar minstens zo goed voor uzelf. Wij zetten de belangrijkste voordelen – zowel lichamelijk als geestelijk – van een dagelijks fietsrondje op een rij.

Fietsen is goed voor uw hersenen

Lichaamsbeweging is sowieso belangrijk om uw lijf gezond te houden. In de loop der jaren sterven uw hersencellen af, maar u kunt dat proces vertragen door regelmatig te bewegen. Zo zorgt u er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar uw hersenen op peil blijft. Bijkomend voordeel is dat u in andere omgevingen komt en constant nieuwe prikkels krijgt. “Die zijn een goede training voor je geheugen, dat daardoor soepeler zal blijven werken”, vertelt sportarts Tom Teulingkx aan Libelle.be.

Fietsen is goed voor uw algehele conditie

Doordat u rechtop zit en druk uitoefent op uw armen en benen, blijft u een groot aantal spieren onderhouden. Met 3 maal per week 45 minuten fietsen kunt u uw biologische leeftijd met 9 jaar verlagen. U verkleint bovendien de kans op vervelende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Met een rondje van 30 à 60 minuten kunt u al het nodige vet verbranden. 2,5 uur aan beweging per week is de minimaal aanbevolen hoeveelheid. Als u van en naar uw werk – indien van toepassing – en/of de supermarkt fietst, komt u al een heel eind in de goede richting.

Fietsen is goed voor uw weerstand

Door weer en wind fietsen is misschien geen pretje, maar uw weerstand wordt er wel beter van. Hoe vaker u in de buitenlucht komt, hoe beter u bestand bent tegen bacteriën en virussen. Daarbij kan fietsen lichamelijke reacties veroorzaken die juist wel goed voor u zijn. Als u het lang genoeg volhoudt en op mooie plekken komt, kan de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol namelijk afnemen. En uw lichaam maakt juist het gelukshormoon endorfine aan.

Fietsen is goed voor het gezond ouder worden

Wat misschien nog het allerfijnste is aan fietsen: u kunt het tot op hoge leeftijd blijven doen. Want dat u kunt blijven voetballen, tennissen of hardlopen, wordt in de loop der jaren juist steeds minder vanzelfsprekend. “Sportartsen zeggen weleens: uiteindelijk is iedereen veroordeeld tot de fiets”, aldus Teulingkx in gesprek met Libelle.be. “Veel mensen schakelen uiteindelijk over op de fiets om te blijven bewegen en zien dan een nieuwe wereld voor zich opengaan.”

Fietsen is goed voor uw sociale contacten

In uw eentje fietsen biedt al de nodige voordelen, maar u kunt natuurlijk ook in groepsverband fietsen. Dat kan in een fietsclub of met een paar vrienden of familieleden. Op die manier is fietsen niet alleen een gezonde, maar bovenal een sociale activiteit.

Fietsen is goed voor u (mits u het veilig doet)

Hoe leuk en gezond fietsen ook is, een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Let daarom goed op uw veiligheid. Het dragen van een helm op de fiets of de e-bike is niet verplicht, maar wel verstandig. Houd daarnaast rekening met andere verkeersgebruikers, zeker in de bebouwde kom. Misschien kan het ook geen kwaad om vooraf een route uit te stippelen, zodat u niet verdwaalt. En tot slot: mocht u in het donker rijden, zorg dan dat uw fietsverlichting goed staat afgesteld.

(Bron: Archief, Libelle.be, Optimalegezondheid.com, Fietssport.nl, GGD Noord- en Oost-Gelderland. Foto: Shutterstock)